Rechten en plichten voor werknemers
"Wat zijn mijn rechten en plichten?"
In deze veranderende wereld is het zaak om zelf goed te weten wat je rechten en plichten zijn in een arbeidsrelatie. Tromp advocatuur kan je daarbij ondersteunen.
Mogelijke situaties die voorbij kunnen komen:
- waar ben ik aan gebonden met een arbeidsovereenkomst?;
- hoe moet ik onderhandelen bij ontslag?;
- mijn loon wordt niet uitbetaald terwijl ik ziek ben;
- een beëindigingsovereenkomst in onderling overleg opstellen;
- procederen als de onderhandeling niet werkt?;
- second opinion?
Geen baan meer voor het leven!
De baan voor het leven bestond vroeger. Dat beeld van de Nederlandse werknemer lijkt inmiddels te hebben plaats gemaakt voor het tegenovergestelde: dat van de flexibele kracht die al dan niet noodgedwongen job-hopt of meerdere deeltijdwerkzaamheden aan elkaar moet knopen om tot een volledige betrekking te komen. Gelukkig bevindt de werkelijkheid zich hier ergens tussenin.
De gemiddelde duur van een dienstbetrekking bedraagt ongeveer 10 jaar. Dat betekent minstens 3 á 4 baanwisselingen in een mensenleven. Misschien in de toekomst meer als men langer blijft doorwerken. Bovendien gaan achter deze gemiddelden grote verschillen schuil.
Ik wil advies
Arbeidsovereenkomst
Bepaalde- of onbepaalde tijd maakt nogal wat uit voor de vraag of een concurrentie- / relatiebeding kan worden overeengekomen; proeftijd kan worden afgesproken; of moet worden aangezegd of niet. De Flexibele arbeidsrelaties zijn met name de laatste jaren volop in de belangstelling komen te staan, doordat veel bedrijven werken met een flexibele schil. Dat laatste levert nog wel eens de vraag op wanneer een oproepcontract een vast contract wordt, omdat omvang en frequentie van tewerkstellen niet verschilt met die van een vast werknemer.
Vaak kan een kort en zakelijk advies een wereld van verschil maken.

Ontslag
Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) werd een eerlijker, sneller en goedkoper ontslagsysteem aangekondigd. Of dit doel wordt gehaald is nog maar zeer de vraag. De ontslaggrond bepaalt de ontslagroute. Dat lijkt helder, maar voor de medewerker is het in de praktijk zeker niet sneller en eenvoudiger geworden. Wel moeilijker, omdat een algemene grond voor ontslag niet meer mogelijk is. De praktijk wijst uit dat daardoor meer wordt onderhandeld en dat is aan de ene kant mooi. Aan de andere kant is het lastig om van tevoren in te schatten wat de onderhandelingsmogelijkheden zijn.
Goede ondersteuning om ook de details te kunnen uitonderhandelen is daarbij onontbeerlijk.

Ziekte- en re-integratie
Waarom Tromp Advocatuur?